• Microsoft-boegbeeld Bill Gates en Apple-genie Steve Jobs richtten hun bedrijven op in het midden van de jaren zeventig. Dat was het begin van een ruim dertig jaar lange strijd.
  • De twee techgrootheden hadden een complexe relatie en vielen elkaar soms hard aan.
  • Jobs verweet Gates een gebrek aan smaak en verbeelding. Gates noemde Jobs “gebrekkig als mens”.
  • Later groeiden de twee topmannen naar elkaar toe. Gates bracht Jobs in 2011 op zijn ziekbed nog een lang bezoek.

Bill Gates en Steve Jobs waren nooit elkaars grootste vrienden. De twee kopstukken uit Silicon Valley begonnen als bondgenoten, werden bittere rivalen en sloten uiteindelijk vrede – min of meer.

Gates stond in 1975 mede aan de wieg van Microsoft, Jobs was een jaar later een van de oprichters van Apple.

De twee techreuzen zijn samen groot geworden. Zonder Microsoft zou Apple niet het invloedrijke bedrijf van vandaag de dag zijn, en andersom. 

Dit is het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen Steve Jobs en Bill Gates.


Bill Gates en Steve Jobs zijn niet altijd vijanden geweest. Microsoft maakt software voor de populaire Apple II en Gates vliegt regelmatig op en neer naar Cupertino om te zien waar Apple mee bezig is.

De Apple II. Foto: Flickr/Robert Scoble

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Begin jaren 80 reist Jobs naar het Microsoft-kantoor in Redmond. Hij wil Gates overtuigen om software te maken voor de nieuwe Macintosh, de eerste computer met een grafische interface en een muis. Gates is niet bepaald onder de indruk – ook niet van Jobs’ houding.

Steve Jobs en de nieuwe Macintosh. Foto: AP Photo/Paul Sakuma

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


“Het was een gek bezoek, waarin Steve zei dat ze met iets geweldigs bezig waren en dat ze ons niet echt nodig hadden”, aldus Gates later. “Hij was in zijn verkoopmodus. De modus waarin hij zei: ‘Ik heb jullie niet nodig, maar je mag misschien wel meedoen.'”

Bill Gates in New Delhi in 2008. Foto: Reuters

Bron: Fortune


Toch speelt Gates een grote rol in het opbouwen van de hype rond de Macintosh. Hij doet in 1983 zelfs mee aan een ludiek datingspel, waarin hij op het podium vragen van Jobs beantwoordt over de relatie van Microsoft met Apple. In de video geeft Gates de Mac zelfs een compliment.

Foto: YouTube/All Things D

Bron: Business Insider


Microsoft en Apple werken nauw samen in de begindagen van de Macintosh. Gates grapt op een gegeven moment zelfs dat bij Microsoft meer mensen aan de Mac werken dan bij Apple.

Foto: Paul Sakuma/AP

Bron: Yahoo


Ruim een jaar later komt er een kink in de kabel, als Microsoft een eigen grafische gebruiksinterface introduceert met Windows 1.0. Jobs is woest en beschuldigt Microsoft van het schaamteloos kopiëren van de Macintosh. Maar dat doet Gates weinig – hij vindt niet dat Apple het alleenrecht heeft op het concept.

Bill Gates. Foto: Reuters/Jeff Christensen

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates en Jobs hebben de grafische benadering bovendien niet zelf bedacht. Dat komt uit de koker van Xerox Parc, het fameuze onderzoekslab waar ook ethernet en de laserprinter zijn ontwikkeld.

Foto: REUTERS/Chip East

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates heeft in die tijd een gevat antwoord op de beschuldigingen van Jobs: “Nou Steve, ik denk dat je er op meerdere manieren naar kunt kijken. Het is meer zo dat we beiden een rijke buurman hadden die Xerox heette. Ik brak in om de televisie te stelen, om te ontdekken dat jij mij voor was.”

Foto: Jim Davidson/AP

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Vanaf dan staan beide techbazen elkaar naar het leven. “Ze hebben ons compleet gekopieerd, omdat Gates geen schaamte kent”, zegt Jobs. Waarop de Microsoft-oprichter antwoordt: “Als hij dat gelooft, dan creëert hij zijn eigen reality distortion field.”

Foto: Kristy MacDonald/AP

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Jobs vindt Gates een saaie piet die te gefocust is op de zakelijke kant en weinig risico’s durft te nemen. “Hij was een veelzijdiger vent geweest als hij wat meer lsd had gebruikt en eens een Ashram had bezocht in zijn jongere jaren.”

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates noemt Jobs “fundamenteel vreemd” en “gebrekkig als mens”.

Foto: Kimberly White / Reuters

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson

Toch heeft Gates respect voor Jobs’ gevoel voor design: “Hij wist nooit echt veel van technologie, maar had een geweldig instinct voor wat werkt.”

Foto: Alessia Pierdomenico / Reuters

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


In 1985 vertrekt Jobs bij Apple na een machtsstrijd en richt zijn eigen computerbedrijf NeXt op. Ook al werkt Jobs niet langer voor Microsofts grootste rivaal, de relatie tussen de twee wordt er niet beter op.

Foto: AP Images

Bron: ‘Steve Jobs’ door by Walter Isaacson


Jobs vreest een toekomst waarin NeXT aan het kortste eind trekt en Microsoft domineert met Windows. “Dan gaan we op computergebied de Middeleeuwen in de komende twintig jaar”, zegt hij in 1985 tegen Playboy.

Foto: Ann E. Yow-Dyson/Getty Images

Bron: The Telegraph


Jobs’ angst komt uit. Windows is aan de winnende hand. Eind jaren tachtig is duidelijk dat Microsoft onstopbaar is met de pc.

Foto: AP Photo

De frustratie zit diep bij Jobs .Zo zegt hij in een documentaire uit 1996 dat Microsoft “derderangs producten” maakt.

Foto: Lou Dematteis/Reuters

Bron: PBS


Jobs gaat nog verder in dezelfde documentaire: “Het probleem met Microsoft is dat ze geen smaak hebben. Ze hebben absoluut geen smaak. en geen originele ideeën.”

Foto: Thierry Chesnot/Getty Images

Bron: PBS


Eind jaren negentig staat Apple aan de rand van de afgrond. Als toenmalig Apple-CEO Gil Amelio NeXT koopt en Jobs terughaalt bij het bedrijf probeert Gates hem op andere gedachten te brengen.

Foto: AP

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates zegt tegen Amelio: “Ik ken zijn technologie. Het is niets meer dan opgewarmde Unix en je zult het nooit op jullie machines aan de praat kunnen krijgen. Begrijpen jullie dan niet dat Steve niks van technologie weet? Hij is gewoon een superverkoper. Ik snap niet hoe jullie zo’n stomme beslissing kunnen nemen.”

Bill Gates. Foto: Gus Ruelas/Reuters

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Op 4 juli 1997 overtuigt Jobs het Apple-bestuur dat Amelio ontslagen moet worden. Hijzelf zal eerst tijdelijk en later de permanente vervanger zijn. In augustus 1997 treedt Jobs weer op bij de Macworld Expo. Hij kondigt aan dat Apple een investering heeft gekregen van 150 miljoen dollar… van rivaal Microsoft. “We kunnen alle hulp gebruiken”, zegt Jobs tegen een ontstemd publiek.

Foto: AP

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates had duidelijk bewondering voor Jobs, ook al konden ze niet altijd door een deur. Als Apple iTunes introduceert, stuurt Gates intern een e-mail rond bij Microsoft. “Het is buitengewoon bijzonder hoe Steve Jobs gefocust is op een paar relevante dingen, de juiste mensen aanneemt en producten in de markt zet als revolutionair.”

Foto: Mousse Mousse/Reuters

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Als Apple in 2001 de iPod onthult, stuurt Gates weer een mail. “Steve Jobs heeft ons opnieuw overrompeld. We hebben een plan nodig om aan te tonen dat we snel kunnen schakelen en dingen net zo goed, zo niet beter kunnen.”

Foto: Justin Sullivan / Getty

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Jobs daarentegen heeft nog steeds geen hoge pet op van Microsoft, zeker niet nadat Steve Ballmer in 2000 de CEO-functie overneemt van Gates. “Ze zijn duidelijk teruggevallen. Ze zijn bijna irrelevant geworden”, zegt Jobs. “Ik denk niet dat er iets verandert zolang Ballmer aan het roer staat.”

Foto: AP

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates denkt op zijn beurt dat veel van Apples succes na de introductie van de iPhone in 2007 te danken is aan Jobs. “Een verticaal geïntegreerd model werkt goed met Jobs aan het hoofd. Maar dat betekent niet dat het ook het beste model voor de toekomst is”, aldus Gates.

Bill Gates in New Delhi in 2008. Bron: Getty Images/Tim Matsui

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Gates is in 2010 ook niet weggeblazen door de iPad. “Het is niet alsof ik hier zit met hetzelfde gevoel als na de iPhone. Met het idee dat Microsoft de lat niet hoog genoeg heeft gelegd.”

Foto: Getty Images News

Bron: CBS MoneyWatch


Jobs laat zich laatdunkend uit over het Windows-ecosysteem. “Natuurlijk heeft zijn gefragmenteerde model gewerkt. Maar dat resulteerde niet in fantastische producten. Het leidde tot waardeloze producten.”

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Jobs toont zelfs geen medeleven als Gates in 2006 helemaal stopt bij Microsoft en zich focust op zijn stichting. “Bill is fantasieloos en heeft nog nooit iets uitgevonden. Daarom denk ik dat hij zich nu meer op zijn plek voelt in de filantropie dan in de technologie.”

Bill en Melinda Gates. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Bron: ‘Steve Jobs’ door Walter Isaacson


Toch, op de een of andere manier, hebben de twee altijd respect voor elkaar gehad. Een bijzonder moment is de AllThingsD-conferentie in 2007, waar Gates en Jobs gezamenlijk worden geïnterviewd op het podium. “Ik zou veel geven om Steves smaak te hebben”, zegt Gates.

Foto: The Wall Street Journal

Bron: The Wall Street Journal


Jobs vertelt dat hij en Gates vroeger vaak de jongsten waren bij een vergadering en nu de oudsten. Hij citeert het Beatles-lied ‘Two of Us’ om zijn relatie met Gates te beschrijven: “You and I have memories longer than the road that stretches out ahead.”

Bron: AllThingsD


Aan het einde van Jobs’ leven is de kou grotendeels uit de lucht. Gates brengt hem op zijn ziekbed zelfs nog een lang bezoek. “Ik respecteer Steve enorm. We werkten samen en spoorden elkaar aan, ook als rivalen. Niks van wat hij heeft gezegd zit me dwars”, zegt Gates na de dood van Jobs in 2011.

Foto: Chip Somodevilla / Getty

Bron: Yahoo


Uiteindelijk hebben beide mannen een gigantische impact gehad. Jobs bouwde wat nu het waardevolste bedrijf ter wereld is en Gates wil als op een na rijkste mens op aarde de wereld verbeteren via zijn stichting.

Foto: Mario Tama / Getty

Bron: CNBC, Bloomberg


Lees meer: